collapse

Що е то дигитален маркетинг

Що е то дигитален маркетинг

Ако полагате усилия онлайн, за да получите продажби и доволни клиенти, значи дигиталният маркетинг работи за вас. Под това актуално понятие се разбират разнообразни дейности, метрики и тактики, с които рекламата достига до точните хора в точното време на точното място – интернет.

Получавали ли сте брошури с оферта за кучешка храна, без да имате куче? Добрата новина е, че онлайн това е почти невъзможно да се случи – и на потребителите, и на рекламодателите. В интернет рекламата е прецизна и ефективна, а по-младите поколения са склонни да й се доверяват най-много.

Какво представляват дигиталните активи?

  • Фирмен уебсайт / електронен магазин
  • Блог и текстово съдържание
  • Инфографики, електронни книги, презентации
  • Свободни ресурси за сваляне – каталози, мултимедия
  • Имейл база данни
  • Приложения
  • Социални медии – Facebook, Twitter, Google+ и други
  • „Спечелени“ медии – отзиви на потребители, интервюта, препоръки
  • Графични елементи – лого, шрифтове, брандиране и други

Не е нужно да имате всичко от списъка. Понякога 2-3 неща са напълно достатъчни. Нужна е стратегия, когато развивате и управлявате тези активи. Тя започва с поставянето на конкретни цели.

Например: „Искам за 6 месеца да увелича с 50% последователите във Facebook“. Или: „Искам за 6 месеца да увелича двойно продажбите“. Или: „Искам за 1 месец да проведа кампания за имейл регистрация и да се запишат поне 1000 души“.

Ето какво ще ви помогне по пътя:

SEO

SEO – процесът по оптимизация на вашия сайт, така че да се показва на предни позиции при търсене в Google. Най-предните са платени. Колкото по-нагоре се класира един сайт, толкова повече трафик ще има. Тук се намесват термини като ключови думи, мета тагове и описание, Page Rank и потребителско поведение, линкове към и от вашия сайт и повишено внимание към следващата ни препоръка, а именно:

Съдържание

Content is king. Колкото и да е красив даден сайт, когато потребителите няма какво да прочетат / научат / правят там, то просто не си струва. Блог или рубрика „Полезно“ са чудесна стъпка, но внимавайте. Дръжте под око заглавието (да не е повече от 60 символа) и наситеността на ключови думи (5 до 7 пъти на всеки 300 – 400 думи). Обещаваме отделна статия за ключовите думи и съдържанието, но сега е време да се придържаме към основните неща.

А именно – Content is king, защото се привлича нови потребители и внимание към марката. Още един съвет – бъдете кратки, полезни и разбираеми за хората. И линквайте към утвърдени сайтове.

Социалните мрежи

Facebook и големите социални мрежи са направо задължителни. Там печелите нови клиенти, разговаряте със старите, като междувременно със сравнително малък рекламен бюджет достигате до хора, които не подозират, че съществувате. И това е страхотно.

Това, че хората са харесали вашата страница, не означава, че реално са готови да купят нещо от нас. Затова първо се грижете за техните интереси, потребности и приятното им прекарване на вашата страница.

Pay-Per-Click (PPC) реклама

Иначе казано, трафик към вашия сайт/ пропорционална кампания / Facebook профил чрез банери и платено позициониране в резултатите при търсене. Най-популярната платформа за целта е Google AdWords. Всеки път, когато някой кликне на вашата реклама, издателят получава пари от вас, а вие – потенциален клиент.

Affiliate Marketing

Много популярен метод отвъд Океана. Плащате хонорар на известен блогър или популярно лице, за да рекламира вашия бизнес. Ако имате ресторант, каните звездата Х, която се снима с вкусната вечеря и споделя снимката с хилядите си последователи.

Този метод е успешен, защото е човешки – с лице и име. Другото предимството е, че социалните мрежи са по-благосклонни към постове от индивидуални, отколкото от бизнес профили. Специално Facebook ограничава сериозно видимостта на постовете от бизнес страници до около 20% от абонатите им, а често пъти и повече.

Спонсорирано съдържание

Платена реклама във Facebook или онлайн платформи / форуми / медии. Полезни са и могат да имат добра възвращаемост, особено при ремаркетинг. Става дума за онези хора, които са дошли на вашия сайт, тоест проявили са интерес, но не направили нищо повече.

Ако изиграете картите си правилно, шансът е голям да придвижите хората до края на потребителската пътека - да купят продукт, да използват услуга, да изтеглят ваш ресурс или просто да се абонират за вашия newsletter.

Имейл маркетинг

Електронната поща е неизбежна – сигурно и във вашата кутия има десетки промоционални съобщения /оферти от най-различни бизнеси. Електронната поща е мощен канал, стига да се използва внимателно и съобщението да бъде кратко, точно и ясно.

За дигиталния маркетинг може още много да се говори, но най-добре е да се действа.