collapse

Накъде върви дигиталният маркетинг?

Накъде върви дигиталният маркетинг?

8 прогнози за 2018-та година

Дигиталният маркетинг е в златна ера и безспорно възходът му ще продължи през следващата година. Растящите бюджети за онлайн реклама, технологичните иновации и лансирането на все повече интернет услуги от страна на бизнеса са само част от аргументите за оптимистичните прогнози.

Нека обаче това не ви заблуждава – успехът на дигиталните рекламни кампании не трябва да се приема за даденост, просто защото потребителите прекарват все повече време и вземат по-често решения за покупка онлайн. Тъкмо обратното – конкуренцията на пазара става все по-голяма и се изисква най-малкото да бъдеш в крак с времето, за да изпъкнеш сред останалите.

За да вземате смели и нестандартни решения, ще ви представим 8 прогнози за развитие на дигиталния маркетинг през новата година.

Персонализация, а не комуникация на едро

Забравете изпращането на еднотипни имейли до цялата ви база данни. Потребителите възприемат такива имейли като агресивен СПАМ и изобщо не ги отварят, поради което водещите маркетолози съветват тази практика да се прекрати. Използвайте инструментите за таргетиране, определете тесни потребителски сегменти и работете с тях целенасочено.

Всеки потребител персонализира своето онлайн пространство и го „подрежда“ по личен вкус и интереси. Това означава, че рекламната ви стратегия също трябва да стане по-персонализирана, за да се отплаща добре. Неслучайно се говори за Big Data и огромните масиви от характеристики, интереси и поведение на потребителите, които в бъдеще, а защо не и в настоящето ще направят рекламното съдържание буквално индивидуално за всеки. Един пример – мобилният сайт на ВВС „подрежда“ рубриките според интересите на потребителя, така че да предложи релевантни за него новини и анализи.

Имате съобщение

Колкото до социалните мрежи и особено Facebook, огромен потенциал имат т.нар. инстантни съобщения, изпращани на потребителите, когато харесат или взаимодействат с дадена страница. Те се отварят в 80% от случаите, което определено е добър резултат. Неслучайно редица компании поддържат чат платформи на сайтовете си, както и профили във Viber, Skype или WhatsApp, за да бъдат на разположение на потенциалните клиенти в реално време.

Колкото по-кратко, толкова по-добре

През последната година мобилните устройства изпревариха компютрите за интернет потребление. Това означава, че хората сърфират в мрежата и социалните мрежи най-често през телефоните, затова не им изпращайте дълги каталози с промоционални оферти, тежки за зареждане landing страници или претрупани с текст и много мултимедия имейли. Колкото по-кратка и ясна е комуникацията, толкова по-добре.