collapse

Силата на печатната реклама

Силата на печатната реклама

Написана, изговорена или заснета, информацията е като въздуха – навсякъде. Една от нейните съставки е рекламното съдържание. Мнозина се питат къде в днешно време, сред социални мрежи и банери, на милиарди мобилни устройства, е мястото на печатната реклама? И има ли бъдеще изобщо?

Някои маркетинг специалисти предричаха, че интернет ще убие печатната реклама. Това обаче не се случи, както и телевизията не уби книгата през миналия век. Има няколко „печатни оръдия“, с които брандовете се борят за популярност, при това успешно. Те са:

  • вестници и списания
  • директна реклама по пощата – листовки, дипляни
  • външна реклама – билбордове, плакати, табели
  • рекламни материали – визитки, каталози, документи и други

Големите предимства

Хората обичат хартията, усещането на грапавост/ гладкост между пръстите, аромата на мастилото. Хартията, респективно печатната реклама, има физически измерения. Щом тефтерът се отвори и страниците зашумят, щом докоснеш релефа на визитката, значи са истински. Значи съществуват. Ето тук е заложен успехът на добрия стар печат.

Мартин Линдстрьом, автор на книгата „Brand Sense“, твърди, че когато рекламата провокира 3 сетива, тя става със 70% по-успешна. Тук даваме и печатарски съвет – важно е върху хартията да има изчистени шрифтове и качествени снимки (фотографиите се асоциират с реалния свят).

Няколко аргумента

Дали в огромен тираж (флаери) или персонализирана за един-единствен човек (покана за събитие), печатната реклама дава уникална стойност за потребителя. Нека разгледаме няколко примера.

Изследване на Nielsen от 2015-та установи, че списанията са най-доходоносният канал за печатна реклама, с 10% възвращаемост на инвестицията. Причината е, че повечето хора купуват списания за развлечение, следователно са по-позитивни и отворени да научат за нови продукти и услуги, докато разлистват страниците.

Директната реклама по пощата таргетира най-вече на локално ниво – разпродажба в близкия супермаркет, промоционални предложения от салоните за красота в района и т.н.. Обикновено това е конкретна оферта / предложение със съответните стъпки, които клиентът да предприеме. Въпреки че масово се възприема като хартиен спам, този канал се оказва по-приемлив от имейл маркетинга в някои отношения. Каталозите вдъхновяват потребителите към покупка, например на обзавеждане за дома или нов телефон, и често те сами търсят фирмените издания по магазините.

Безспорно е, че текст на хартия се възприема по-лесно, отколкото на мобилно устройство или компютър. Онлайн средата е по-разсейваща. Все пак, съвременният човек живее в социалните мрежи, пита Google, когато не знае нещо, гледа най-актуалните видеоклипове в YouTube, пазарува от Amazon и други електронни магазини…

И това е страхотен шанс за печатната реклама

QR кодовете върху опаковките и рекламите материали са доказан начин за привличане на потребители. Само за няколко секунди, чрез телефона, те могат да се окажат във вашия сайт или Facebook страница. QR кодовете се използват при промоционални кампании и по-нестандартни поводи, но при всички случаи резултатите са измерими - X брошури са отпечатани, Y нови посетители има от тях.

Ако пък разпратите новия каталог с любезно персонализирано писмо до потребителя, той вероятно ще остане впечатлен. Комбинирана с други канали и форми, печатната реклама безспорно носи успех на всеки бранд. Ето защо слуховете за смъртта й са силно преувеличени.