collapse

Най-популярните видове печат

Най-популярните видове печат

Време е да ви представим най-използваните печатни технологии. Време е да се убедите в огромното разнообразие на съвременната полиграфия.

Офсетов печат

Това е най-популярната печатна технология за хартия или картон, защото позволява голям тираж на ниска цена. Използва се предимно за тиражиране на вестници, списания, рекламни материали от хартия, календари, опаковки и много други.

Офсетовият печат функционира чрез мастилен вал, предварително подготвена печатна форма (алуминиева плака) и цилиндрично тяло с гумено платно (offset), което предава изображението върху хартията чрез натиск. Печатната форма има зони, които привличат мастилото, и зони, които го отблъскват, а гумената подложка я предпазва от износване. Офсетовият печат има два варианта - листов и ролен, а в зависимост от използваните мастила бива щрихов и процесен.

Дигитален печат

Ако имате принтер вкъщи, независимо лазарен или мастилено-струен, значи сте наясно как работи тази технология. Изображението се пренася директно от файла на хартията чрез притискане на тонера и въртяща се цилиндрична глава. Отпечатването става бързо и се отличава с високо качество. Дигиталният печат е подходящо решение за единични или малък брой материали – покани, брошури, менюта и други - иначе цената му не е изгодна.

Широкоформатен печат

Външна или интериорна реклама, пана и билбордове, табели и транспаранти – ако имате нужда от нещо голямо, това е вашата технология. Тя се прилага върху най-разнообразни материали - винил, канаваца, PVC и други различни фолиа, както и хартия. Получават се пълноцветни изображения и ефектна визуална реклама, които могат да се обогатят с довършителни процеси като ламиниране, каширане и други.

Директен / UV печат

Тук се използват мастила от течен полимер, които моментално се втвърдяват при облъчвате с UV светлина. Това позволява директен печат върху PVC плоскости, плексиглас, стъкло, дърво, метал, кожа, мокети и други нестандартни материали. Най-голямото предимството на UV печата е, че постига високо качество на изображенията / текста, както и изключителната трайност във времето при външни условия.

Ситопечат

Най-универсалната технология за надписване на сувенири и материали от хартия, стъкло, пластмаса, кожа, метал и други. Ситопечатът наподобява офсетовата технология, само че историята му тръгва чак от Древен Китай в I-ви век преди Новата ера. Вместо печатна плака, тук се използва дребноструктурно сито, върху което изображението се експонира чрез запълване на дупките в решетката. През отпушените дупки преминава мастилото.

Този метод позволява възпроизвеждането на фини детайли и елементи с висока разделителна способност. Най-често се използва за производството на фирмени химикали, ключодържатели, часовници, бележници, тениски, чашки и много други. Друга особеност на ситопечата е, че се използват специални видове мастила с висока покривност.

Топъл печат

Топлият печат представлява трансфер на изображение от метално фолио (багрило) върху даден материал чрез висока температура и натиск. Използваните носещи фолиа придават металически оттенък на цветовете, непостижим с никоя друга технология. Това важи особено за златните и сребърните цветове. Топлият печат придава на продуктите изискана визия, поради което е удачен вариант за фирмени папки и визитки, стилни бележници и други.

Сух печат – преге

Това е метод за надписване без мастило, който оставя върху хартията безцветен отпечатък с релеф. Обикновено това е фирменият знак или слоган. Пресоването става с вдлъбнало или изпъкнало клише. Сухият печат е приложим за луксозни материали, оригинални изделия и документи, които не трябва да бъдат копирани лесно – покана, грамота, сертификат, но също така се използва и при направата на ефектни визитки. Често се комбинира с топлия печат.

Тампонен печат

Тази технология се използва за рекламни материали с триизмерна, овална или неправилна форма от пластмаса, дърво, метал и др. Печатът се извършва чрез предварително подготвено релефно клише, което има силиконов тампон, пропускащ мастило. С точен натиск се трансферира желаното изображение върху повърхността на материала.

Могат да се възпроизведат букви с дребен шрифт и дребни детайли, като обикновено релефната форма се изнася след 5000 удара. Това е предпочитан вариант за сувенири и рекламни материали като чаши, химикалки, часовници, пепелници и други изделия с по-малък размер до 15 сантиметра. Иначе приложението на тампонния печат е широко – медицина, електроника, козметика, автомобилни части и т.н.

След като се запознахте с основните видове печат, обърнете се към нас, за да намерим най-подходящата цена и реализация за вашите рекламни материали.