collapse

Защо са важни цветовете

Защо са важни цветовете

Цветовете вълнуват хората от дълбока древност. Днес, в дигиталния свят и благодарение на графичните програми, разликата е в изобилието и достъпността. Въздействието им не се е променило. Добрите маркетолози знаят отлично, че цветовете са пряк път към настроението на хората, съответно към продажбите.

Ето защо:

  • цветът на продукта е първото нещо, което 80% от хората забелязват
  • външният вид има решаваща тежест за 90% от покупките
  • огромна част от потребители пазаруват визуално
  • цветовете повишават разпознаваемостта на марката с 80%

Успешните компании продават усещане, емоция и преживяване, а не просто автомобили, обувки, мобилни устройства и т.н. Червеното се свърза със страст, синьото вдъхва спокойствие, а жълтото все така събира погледите.

Изборът на цветове е ключов елемент от корпоративната визия и идентичност - от логото и сайта до опаковките и рекламните материали. Въпреки че няма универсална палитра, различните цветове символизират различни емоции и качества.

Топли цветове (светли)

Топли цветов

Жълто, оранжево, розово и червено – привличат окото и създават усещане за топлина, любов, импулсивност и енергия. Червеното е най-открояващият се цвят от тази група, докато жълтото се свързва с щастие, усмивки и сякаш казва „Внимание, виж тук“.

Тези цветове приближават обектите в пространството, създавайки илюзията, че са по-големи или по-близки до нас. Освен свойството да „уголемява“ предметите, тази част от спектъра може да предизвика гняв или тревожност у хората.

Червеното и неговите производни са най-предпочитани за бързооборотни стоки и хранителни вериги, защото възбуждат апетита. Достатъчно е да се сетим за Coca-Cola, KFC и McDonald's. Дизайнерите обожават червената гама за промоционални оферти, поради елемента на спешност, който внушава. Този цвят се свързва с лидерство и сила, както в своя сектор се възприемат CNN, BBC, Shell, Lego, YouTube и т.н.

Студени цветове (светли)

Студени цветов

Лавандула, сребро, небесносиньо – използвайте за свежест, естетика и финес. Тези цветове придават акцент върху професионализма на вашия бизнес, особено ако са хармонично съчетани със сиво. Комбинацията е чудесна за търговски дружества и организации, както и сайтове за услуги, особено свързани с козметика, медицински продукти и здраве.

Студени цветове (тъмни)

Студени цветов тъмни

Лилаво, синьо, тюркоаз, зелено – излъчват стабилност, доверие и умения. Предпочитани са както за държавни / институционални сайтове, така и за големи корпорации. Повечето технологични гиганти са „облечени“ точно така - IBM, HP, Dell, Samsung и Facebook. Синьото също е любимец на банките.

Зеленото, разбира се, е фаворит на компании, които акцентират върху опазване на околната среда, иновации и устойчиво развитие, като особен интерес проявяват енергийните дружества.

Цветовете от тази група не привличат внимание, но за сметка на това подчертават качеството и сериозността на бранда. Подходящи са и за брандиране на иновативни научни проекти и разработки.

Топли цветове (тъмни)

Топли цветов тъмни

Златно, пурпурно и кафяво – това са цветните символи на лукса, аристокрацията и традицията. Един от най-добрите примери (кафяво и златно) е UPS, американският хегемон на колетите и световен лидер в логистиката.

Съчетани със студени цветове, попълненията от тази стилна тройка създават усещане за модерност, донякъде превъзходство. Перфектни са за брандове, свързани с премиум продукти, консултантски услуги и луксозни изделия, изработени на ръка. Отиват много и на конгломерати, които развиват широк спектър от дейности под една шапка.

Неутрални

Неутрални

Бялото, сивото и черното обикновено се използват за контраст, така че да изпъкват другите цветове. Те са универсални и могат да се приложат навсякъде – като фон на сайт, каталог, визитки и т.н. Самостоятелната им употребата обаче е класика, а черно-бялото винаги работи. Тук изреждаме Apple, Wikipedia, Jack Daniels, Nike, Playboy и със сигурност пропускаме много компании, излъчващи авторитет и зрялост.

Черното, особено комбинирано със златисто, говори за изтънченост и лукс. Най-влиятелните търговски марки в света използват синьо (33%),червено (29%) и черно/сиво (28%).

В какъв цвят е облечен вашият бизнес?