collapse

10-те слайда, които всяка бизнес презентация трябва да има

10-те слайда, които всяка бизнес презентация трябва да има

Да имаш добра бизнес идея е страхотно, но също толкова страхотно е, ако я представиш добре. 10 слайда, 20 минути – това е рецептата за успех, предписана от редица специалисти. За да грабнете вниманието на потенциалните партньори или инвеститори, първо се погрижете да отидете при тях с добра презентация.

Под добра презентация се разбира изчистен дизайн, малко текст, редукция на булетите и впечатляващи визуализации, които се запомнят.

Ето и 10-те слайда на успеха.

1.Име

Разбира се, първо представяте себе си (длъжност) и компанията. Включете лого и слоган. Нека дизайнът на презентацията следва корпоративната визия.

2.Проблем

Опишете накратко проблема, който решавате. Опишете и хората, които са засегнати. Например - много често потребителите вземат кредити в техен ущърб, защото са притиснати от времето и нямат нужната финансова грамотност, когато подписват договор. Това ги вкара в спирала от свръхзадлъжнялост и ги принуждава да теглят нови кредити, за да погасят вноските по предишните.

3.Решение / Стойностно предложение

След като сте дефинирали проблема, идва време да дадете решение. Вашето решение. Например – онлайн платформа, която предоставя знания за лични финанси и консултации в реално време с независими експерти. Независимо дали представяте продукт или услуга, говорете от гледна точка на потенциалните клиенти.

4.Бизнес модел

Как тази идея може да просъществува изобщо? Как ще носи печалби? Тук трябва да докажете, че е възможно. Резюмирайте ключовите дейности и канали на взаимодействие. Например, продавате курсове по програмиране за ученици, като разчитате на партньорства със самите училища, родителски организации и целеви срещи с децата. Използвайте графика, за да покажете бизнес модела най-лесно и разбираемо.

5.Тайната съставка

Този слайд идва по средата, но е върхът на презентацията. Тук е мястото за вашето предимство. Революционна технологична идея? Внос / производство на уникален хранителен продукт? Платформа за търговия със справедливи комисионни? Каквото и да е, това е нещото, което ви отличава от всички останали. Обърнете особено внимание на този слайд.

6.Маркетинг план

Обяснете как ще стигнете до бъдещите клиенти и как ще се популяризирате в бъдеще време. Ако имате нужда от помощ, прочетете статията за елементите на маркетинг плана.

7.Конкуренция

Анализирайте пазара и покажете, че имате място там. Използвайте графики и кратки извадки от статистики и доклади. Използвайте числа за още по-голяма убедителност, например – само 40% от резервиралите почивка в България са сигурни, че ще получат това, за което са платили.

8.Финансов модел

Каквото и да си говорим, накрая става дума за пари. Тук, най-общо казано, въпросите са няколко. Колко харчите сега и колко печелите? Как измервате приходите и разходите? Какви ще са финансовите показатели след 1 или 5 години?

9.Екип

Докажете, че сте събрали правилните хора. Кратките визитки вършат работа, но е добре да има и допълнителен елемент за мотивацията на екипа.

10.Текущо развитие и прогнози

Този слайд е времева проекция. Инвеститорите искат да видят потенциал, но и прогрес. Къде по пътя се намирате в момента? Къде ще бъдете след месец, три, година? Акцентирайте върху основните стъпки, например - производство на 1000 артикула на шестия месец и ръст на продажбите с 20%, мобилно приложение на първата година, редизайн на втората и т.н. Накрая, разбира се, призовете към подкрепа и кажете едно „Благодаря за вниманието“.

Преди да направите бизнес презентация, помислете върху тези препоръки.